Чому важливо контролювати свої дані в ChatGPT
Використання чатботів на базі штучного інтелекту стає все популярнішим – від швидких відповідей на питання до вирішення складних завдань. Але у світі цифрових технологій ніколи не варто забувати про безпеку особистої інформації. Минулого року OpenAI вимкнув функцію, через яку публічні діалоги ChatGPT потрапляли в Google, а схожа проблема спіткала і конкурента Anthropic із його Claude.
Тому, незалежно від того, як часто ви користуєтесь цифровими помічниками, варто бути уважними з тим, що ви залишаєте у чатботах і що ці платформи зберігають на вашу тему.
Як отримати і експортувати свої дані з ChatGPT
Якщо вам цікаво, яка інформація зберігається у вашому акаунті ChatGPT, ви можете замовити копію всіх своїх даних. Процес залежить від типу вашого облікового запису, але загалом виглядає так:
- Зайдіть на портал конфіденційності OpenAI і оберіть опцію “зробити запит на конфіденційність”.
- Вкажіть, що у вас споживчий обліковий запис ChatGPT.
- Обирайте “завантажити мої дані” і слідуйте подальшим інструкціям.
Ви також можете в налаштуваннях профілю обрати розділ “керування даними”, знайти там опцію “експорт даних” і підтвердити запит. Підписка на сервіс не впливає на цей процес – безкоштовні, Plus, Pro та навчальні акаунти мають можливість отримати дані.
Зазвичай обробка файлу займає до тижня, після чого ви отримаєте повідомлення на електронну пошту або у вигляді смс. Завантажити архів з історією чатів та іншими даними можна тільки перебуваючи в авторизованому акаунті.
Для освітніх акаунтів доступ до експорту даних може бути заблокований за замовчуванням, тож доведеться звертатися до адміністратора або власника робочого простору.
Як повністю видалити свій акаунт ChatGPT
Якщо ви хочете назавжди стерти свій акаунт та всі пов’язані з ним дані, потрібно пам’ятати: цей процес безповоротний. OpenAI наголошує, що після видалення відновити інформацію буде неможливо.
Існує два варіанти видалення акаунту:
- Через портал конфіденційності. Зайдіть на сайт OpenAI, зробіть запит на конфіденційність, оберіть споживчий акаунт і натисніть “видалити мій акаунт”. Вам доведеться підтвердити вашу електронну пошту або телефон.
- Прямо на сайті ChatGPT – увійдіть у свій профіль, у розділі налаштувань знайдіть “акаунт” і натисніть “видалити”. Для підтвердження потрібно ввести вашу електронну адресу та слово DELETE, потім підтвердити видалення.
Варто знати, що OpenAI зберігає видалені чати протягом тридцяти днів, аби мати змогу перевірити безпеку і виконати юридичні вимоги. Якщо ви лише хочете приховати певну розмову, залишивши її у системі, краще скористатися функцією архівування.
Якщо ви оформили підписку через Apple App Store чи Google Play, видалення акаунту не скасовує підписку автоматично. Процедура скасування відбувається окремо:
- На iPhone перейдіть у “Налаштування” > “Підписки”, оберіть ChatGPT і натисніть “Скасувати підписку”.
- Для Android відкрийте Google Play, зайдіть у меню підписок, знайдіть ChatGPT і виконайте скасування згідно з інструкціями.